Monday, November 03, 2008

Sekali air bah sekali pasir berubah

Keadaan persekitaran sudah terlalu banyak yang berubah. Urusan seharian hidup apatah lagi. Ditambah dengan ’status’ baru yang secara otomatisnya menambahkan lagi senarai tanggungjawab untuk dipikul.

Oh ya, untuk pengetahuan sahabat-sahabat, sudah 3 bulan lebih Mat meninggalkan dunia swasta untuk beralih angin menjawat sebagai penjawat awam. Satu lagi jalan kehidupan yang langsung tak pernah terlintas atau terlakar dalam rancangan hidup. Nanti InsyaAllah Mat cerita dengan lebih panjang lebar dalam entri-entri berikutnya.

Tahun 2008 bolehlah disimpulkan sebagai tahun gemilang yang mana setakat ini sentiasa hadir 4 tahun sekali (1992, 1996, 2000, 2004 dan 2008) seperti mana tahun lompat. Mudah-mudahan format 4 tahun olimpik ini berubah menjadi format tahunan, atau bulanan dan lebih baik kalau harian sambil mengambil kira wujudnya pasang surut dalam diari kehidupan.

Menagih kejayaan dan kebahagiaan, itukan sudah menjadi lumrah dan naluri semua makhluk. Jadi, tak salah kan mengharap dari-Nya sambil mengasuh diri menjadi insan yang mampu redha dengan segala ujian dan mehnah yang mendatang yang sebenarnya kurniaan Allah untuk mendidik kita menjadi insan yang lebih kuat.

Betapa sayang kan Allah pada hambaNya. Bukti Allah sentiasa mengambil berat tentang kita. Supaya kita tak lupa diri ketika di puncak, dan tidak ’hilang diri’ ketika terhumban ke dasar.